Ловеч

Ло̀веч е град в Централна Северна България, административен и стопански център на едноименните община и област. Населението на града след преброяването от 2011 г. е 36 600 жители. Ловеч е един от най-старите градове в България. Територията и околностите му са били обитавани още в дълбока древност, предпоставка за което е благоприятното географско положение между планината и равнината. В ловешките пещери Табашка и Деветашка са открити останки от старокаменната, новокаменната, бронзовата и желязната епоха. Налице са и много свидетелства за живота на първите жители на Ловеч - траките, през IV-III век пр.н.е.

Старият град възниква върху развалините на тракийския град Мелта, който вероятно е бил столица на тракийското племе мелди и е играл ролята на разменна пътна станция между тракийските племена, населяващи днешна Румъния, долината на река Марица и Родопите. По-късно, когато римляните колонизират Балканския полуостров, те създават римска станция и наричат града Президиум. Той има голямо стратегическо значение по един от главните римски пътища - "Виа Траяна", който свързва Бяло море с река Дунав. Дори и днес ловчалии и гостите на града могат да се разходят по стария римски път "Варош". През 1187 г. пред стените на Ловешката средновековна крепост на хълма “Хисаря”е сключен мир, с който Византия губи решителната битка с въстанническата армия на Асеневци и се принуждава да признае независимостта на България. С  мирния договор се поставят основите на Втората българска държава. Тази крепост е една от последните завладени от турците по време на тяхната инвазия – 1446 г.

В Ловеч Апостолът Васил Левски решава да организира своята революционна столица на Освобождението. Дяконът избира града за център на  великото си  дело. В негова памет и чест през 1964г. близо до крепостта е изграден най-големият и внушителен паметник на Левски с обща височина 14 метра. Под фигурата с месингови букви е изписано „ Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя-губя само мене си“. В архитектурно-историческия резерват “Вароша” се намира и музей с много експонати от дейността на на революционера.

В различни докумени, датиращи от 1520 г. до 1830 г. градът е наричан Алтън Ловеч (Златен Ловеч) заради богатството си. През тези години градът става търговски център на българските земи, а ловешките търговци излизат далеч извън границите на страната.

През 1872-1874 г. самобитният възрожденски майстор Колю Фичето изгражда единствения на Балканите Покрит мост, който е преустроен през 1931 г. и до днес е един от символите на града. Той е единственият по рода си на  Балканския полуостров. В Европа съществуват само още три подобни моста - в  Люцерн, Флоренция и Ерфурт.

 

В Ловеч своето свято дело започва народният будител Екзарх Йосиф I, а композиторът Панайот Пипков написва химна ”Върви, народе възродени”. След Освобождението в града се създава и дълги години съществува американски колеж, който през 1950г се превръща в първата и най-стара езикова гимназия в България. Сред поводите за гордост на Ловеч е и фактът, че тук е родното място на първия български космонавт Георги Иванов, който на 10 април 1979г излита в орбитата около Земята с космическия кораб “Союз-33”. Край река Осъм в началото на 19 век се създава първата самолетна, а в последствие автомобилна и велосипедна фабрика в страната. През 2012г е открит и един от най-модерните автозаводи в света, построен от Литекс Моторс и китайската компания Great Wall

Забележителностите на града, които си заслужава всеки да посети са: Картинната галерия в кв. Вароша, Архитектурно-историческия резерват „Вароша”, който е характерен с типично българска атмосфера – автентични къщи, някои превърнати в етнографски музеи, с криволичещи тесни улички помежду им, Паркът „Баш-бунар”, Парк „Стареш”, където е разположена втората най-голяма зоологическа градина в страната, както и много паметници свързани с националното ни Освобождение, Покрития мост на Кольо Фичето, Крепостта „Хисаря”, Паметника на Васил Левски, както и едноименния музей, Бароковите къщи, площада и паметника на Тодор Кирков.В близост до града се намира Деветашката пещера и Крушунските водопади.

През цялата година градът на люляците е изпълнен с многобройни културни събития- програми, концерти и изложби.Най-впечатляващо е отбелязването на традиционния християнски празник Цветница и Празника на града(11 май). Ловчанлии и гостите на града могат да се насладят и на невероятно красиви атракции като “Звук и светлина”, при която Крепостта е осветена в националния флаг, както и отскоро на светлинно 3D-mapping шоу, пресъздаващо историята на Покрития мост